Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Miért vásárolna mástól, ha olcsóbban is rendelhet közvetlenül tőlünk, a gyártótól?

Műanyag korszak vége? Megújuló forrásokból készült termékek hajnala?

Mi lehet a megoldás?

Nagyon nagy szerepet kap a táskák, tasakok felhasználásánál az alapanyag.

Köztudott, hogy a hagyományos műanyagból készült egyszer használatos, hártyavékony szatyrok és zacskók lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült zacskóknak néhány hónap alatt nyoma vész.

​Alternatív megoldást jelent a kukoricakeményítőből készült táska használata. 

Magyarországon jelenleg ez a megoldás forradalminak számít, a Poly-Pack Kiskunhalas Kft egyik első gyártója ezen környezetbarát táskáknak. Előnye a felhasznált alapanyagok megújuló forrásból való biztosítása, miközben a használati értéke, teherbírása a hagyományos táskákéval megegyező.

Hátránya nincs.

Szelektíven gyűjthető, néhány hónap alatt teljesen lebomló környezetkímélő megoldás. A termék megfelel továbbá az MSZ EN 13432 szabványnak, azaz komposztálható, biológiai lebomlással hasznosítható csomagolás. Európában ezen táskák használata már mindennaposan elterjedt szokásrendszert vívott ki magának. 2018. 09. 01-től Brüsszelben érvénybe lépett az egyszer használatos műanyag szatyrok üzleti célú használatát tiltó szabályozás. Miszerint is a legfeljebb 20 percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú kukorica- vagy burgonyakeményítő tasakokkal váltják fel. A szabályozás a teljes kereskedelemre, még a piacokra és más utcai árusokra is kiterjed az áru minőségétől és természetétől függetlenül. A magyarázat egyszerű: az 50 mikronnál vékonyabb zacskókat, szatyrokat az emberek szinte sosem használják egynél több alkalommal és rögtön a szemétbe kerülnek. A haladási irány tehát ki van jelölve, a mi feladatunk átvenni a környezetbarát felelősségteljes gondolkodást mind az üzleti, mind pedig a magáncélú csomagolóanyag felhasználást illetően.