Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Miért vásárolna mástól, ha olcsóbban is rendelhet közvetlenül tőlünk, a gyártótól?

Kukoricából készül az ökotáska

- 2019. 01. 21. 11:24:01

MEGYEI INNOVÁCIÓ A MŰANYAGGYÁRTÁSBAN

A műanyag környezetünkre gyakorolt negatív hatása mára mindenki számára jól ismert. Sőt, ma már vannak olyan cégek, akik ezt felismerve termelésük átalakításába kezdtek, és egy új szemlélettel a Föld megmentése érdekében környezetbarát termékeket forgalmaznak. Ilyen a Bács-Kiskun megyei Poly-Pack Kft. is, amely a szatyorgyártást forradalmasította.

Az idei évben a Környezetvédelmi Világnap egyik központi kérdése a műanyag-szennyezés volt. Kiemelten fontos téma ez, hiszen bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része műanyag. Megdöbbentő adat, hogy évente 8 milliárd zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban. Magyarországon a kormány 1995-ben úgynevezett termékdíjat vezetett be azzal a céllal, hogy a produktum előállítása során keletkezett károk csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen. E törvényi szabályozás alá tartoznak a műanyag csomagolóanyagok, melyek életünk szerves részét képezik. Az ártalmatlannak tűnő zacskók azonban jelentős terhet jelentenek környezetünkre, melyet egyre többen ismernek fel. E problémára ad kiváló megoldást a kukoricakeményítőből készült táska, mely forradalmian új megoldásnak számít Magyarországon, s melynek a kiskunhalasi Poly-Pack Kft. az egyik első gyártója hazánkban.

A cég 2009-ben kezdett bele a forgalmazásba, akkoriban azonban úgy tűnt, hogy nem tudnak sikert aratni a termékkel, így befejezték annak gyártását. Később 2016-ban újult erővel vágtak bele ismét a kukoricakeményítőből készült táskák forgalmazásába, melyek napjainkra nagy népszerűségnek örvendenek. A gyártási tevékenység során az alapanyag először egy speciális fóliafúvó gép, majd konfekcionáló berendezés segítségével készül el. Teherbírása, minősége megegyezik a hagyományos műanyag táskákéval, melyek a legtöbb háztartásban egyszeri használat után a kukában kötnek ki, majd ezt követően körülbelül 400 év alatt válnak semmissé. Ezzel ellentétben a biológiailag lebomló anyagokból készült zacskóknak mindösszesen néhány hónap alatt nyoma vész. Igen nagy előnyük, hogy alapanyaguk megújuló energiaforrásból származik, minőségük pedig meggyezik a hagyományos táskáéval. Szelektíven gyűjthető, néhány hónap alatt teljesen lebomló környezetkímélő megoldás. Európában e táskák használata már mindennaposan elterjedt. A Poly- Pack Kiskunhalas Kft.-nél a kukoricakeményítőből készült szatyrok gyártása mellett a hagyományos csomagolóanyag készítése során keletkező technológiai hulladékokat is visszaforgatják a rendszerbe, mely a környezeti terhek csökkentésének egy másik lehetséges módja. Magyarországon a hulladékok újrahasznosításában felelősségteljes szerepet kapnak a csomagolóanyag gyártó üzemek, ahol nagy tömegű műanyag gyártási hulladék keletkezik, melyből a cég szemetes zsákot készít, és kereskedelmi forgalomban értékesíti. Így az üzemben e technológiák révén a nullához közelít a véglegesen hulladékká váló műanyag mennyisége, mellyel a környezeti terhelés csökkentéséhez is hozzájárulnak.

BÁCS MEGYEHÁZA 2018. december